Gamma: Incontinentiemateriaal

Van een druppeltje urine tot meer...

Incontinentie is het niet of nauwelijks kunnen ophouden van urine en/of ontlasting. Veel mensen die er mee te maken hebben verzwijgen het voor hun omgeving, uit schaamte, of angst voor onbegrip en afwijzing. 

Incontinentie is de verzamelnaam voor verschillende vormen van urine- of stoelgangverlies. Beide komen bij mannen en vrouwen van alle leeftijden voor, en zijn nog steeds een beetje taboe. 

Urineverlies kan onderverdeeld worden in meerdere vormen, met als belangrijkste: 'inspanningsincontinentie' en 'aandrangincontinentie'. Bij inspanningsincontinentie treedt er enkel ongewild urineverlies op bij hoesten, niezen, lachen of een lichamelijke inspanning. De oorzaak is meestal een verzwakking van de bekkenbodemspieren. De aandrangincontinentie daarentegen is een gevolg van het ongecontroleerd samentrekken van de blaas, waardoor een plotse en niet te onderdrukken drang om te plassen ontstaat. De oorzaak kan liggen in een blaasinfectie, veroudering of vernauwing van de urineafvoerbuis.

Stoelgangincontinentie treft vooral 50-plussers, aangezien veroudering van de bekkenbodemspieren een grote rol spelen. Ook hier kan het onderscheid 'inspanning' en 'aandrang' gemaakt worden. Daarnaast bestaat ook het ongewild verlies van winden (flatus). De oorzaak van stoelgangincontinentie kan liggen bij een (oud) letsels in de sluitspier, of een verminderde gevoeligheid ten gevolge van hersen- of ruggenmergletsels.

De afgelopen jaren zijn verschillende materialen op de markt gebracht om mensen met incontinentie meer vrijheid en comfort te bieden. Er bestaan vele soorten, vormen en maten van incontinentie: inleggers, optrekbroekjes, pampers, onderleggers (wegwerp of afwasbaar),... . De urine en/of ontlasting kan op verschillende manieren worden opgevangen, afhankelijk van de oorzaak en de hoeveelheid urine/ontlastingsverlies. Er zijn incontinentieverbanden speciaal voor mannen of vrouwen verkrijgbaar. 

 Wij kunnen u alvast helpen bij het kiezen van het voor u meest geschikte materiaal voor intieme hygiëne.  Als u er graag in alle discretie over praat, laat het ons weten via ons contactformulier. Persoonlijk advies is mogelijk op afspraak. Gratis stalen steeds beschikbaar van verschillende soorten verbanden.

Wij hebben een ruim assortiment van Tena, iD en Molimed. Wij geven op alle incontinentiemateriaal 10% rechtstreekse korting.
Indien aangesloten bij CM Turnhout is er een vermindering van 40% op de verkoopprijs voorzien (10% korting via apotheek en 30% va CM).

Klik hier voor een overzicht van onze thuiszorg cataloog. 


Onze merken

34